• Home
 • FAQ
 • FAQ

  Medimmigrant vzw - FAQ

  Vragen van mensen zonder wettig verblijf of in een precaire verblijfssituatie zelf

  Vragen van mensen uit de sociaal/juridische/medische sector

  Vragen van studenten/onderzoekers

   

  Vragen van mensen zonder wettig verblijf of in een precaire verblijfssituatie zelf

  Kan ik bij Medimmigrant een arts zien?

  Nee, je kan bij Medimmigrant terecht voor sociaaljuridische informatie en advies maar er zijn geen artsen aanwezig.

  Wanneer kan ik bij Medimmigrant langskomen?

  Je kan helaas niet zomaar langskomen bij Medimmigrant. Je kan ons wel telefoneren, een boodschap nalaten op ons antwoordapparaat of ons een mail sturen. Als het financieel niet gemakkelijk is om ons te bellen mag je dit gerust onmiddellijk zeggen dan bellen wij jou terug op.

  Ik heb geen verblijfsdocumenten. Kan ik dan recht hebben op een ziekteverzekering?

  Normaal gezien niet maar in bepaalde omstandigheden zijn er uitzonderingen mogelijk bv. als je officieel tewerkgesteld bent, je bent jonger dan 25 jaar en je (groot)ouder heeft een ziekteverzekering, je bent getrouwd en je echtgenoot heeft een ziekteverzekering, ….

  Meer informatie vind je in de folder: Frans  Nederlands

  Ik krijg maar geen anwoord van het OCMW op mijn hulpvraag. Wat nu?

  We kunnen samen met jou je situatie overlopen en bekijken hoe jij of wij het OCMW kunnen contacteren. 

  Het OCMW heeft een negatieve beslissing genomen. Wat kan ik doen?

  We bekijken met jou welke argumenten het OCMW gebruikte in zijn beslissing. Mogelijks is de beslissing gebaseerd op een misverstand. Als de beslissing negatief blijft, bekijken we met jou of het opportuun is om een beroep in te dienen bij de arbeidsrechtbank. We kunnen samen overlopen of er intussentijd andere oplossingen zijn.

  Vragen van mensen uit de sociaal/juridische/medische sector

  Mijn patiënt heeft een verblijfsdocument maar toch geen ziekteverzekering. Kan dit?

  Ja, sommige verblijfsdocumenten geven geen recht op maatschappelijke dienstverlening noch op ziekteverzekering. Andere verblijfsdocumenten geven recht op maatschappelijke dienstverlening maar niet op ziekteverzekering. Voor meer informatie over de verschillende verblijfsdocumenten en bijhorend recht op terugbetaling medische kosten/maatschappelijke dienstverlening verwijzen we u graag door naar de brochure Verblijfsstatuen en gezondheidszorg voor vreemdelingen. Of u kan ons natuurlijk per mail of telefoon contacteren.

  Mijn cliënt heeft verschillende vragen over ons gezondheidssysteem. Hebben jullie een toegankelijke brochure ?

  Jazeker, u kan hem/haar het boekje "Het systeem van gezondheidszorg in België: goed om weten" bezorgen. Het bestaat in het Russisch, Engels, Spaans en Arabisch telkens gecombineerd met Nederlands/Frans. U kan deze gratis bestellen.

  Ik werk op een sociale / medische dienst van een organisatie en wil jullie graag uitnodigen voor een informatiesessie. Kan dit?

  Dat kan als je een Brusselse organisatie bent. Organisaties uit Vlaanderen verwijzen we meestal door naar collega-organisaties. Informatiessessies in Wallonië zijn eventueel ook mogelijk maar in dat geval dienen we een vergoeding te vragen van 75 euro per dagdeel + (vervoers)onkosten.

  Vragen van studenten/onderzoekers

  Kan ik bij Medimmigrant terecht voor informatie bij mijn schoolwerk/thesis?

  Je kan ons zeker je vragen per mail stellen. Je hier op het secretariaat ontvangen, gaat meestal niet wegens tijdsgebrek. Je vindt alvast veel informatie op onze website (www.medimmigrant.be ).