• Home
 • Specifieke (medische) situaties
 • Diabetes
 • Diabetes

  Medimmigrant vzw - Diabetes

  Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening die een grote impact heeft op het dagelijkse leven. Een goede medische opvolging is daarom van groot belang.

  Mensen zonder wettig verblijf met diabetici die zich tenminste twee maal per dag zelf moeten injecteren kunnen via het ziekenhuis de noodzakelijke producten bekomen om het suikergehalte in hun bloed te controleren. De ernst van de diabetes moet geattesteerd worden door de huisarts van de patiënt (of bij gebrek hieraan door een arts van het ziekenhuis).
  Het OCMW betaalt het ziekenhuis in het kader van de procedure Dringende Medische Hulp voor mensen zonder verblijf en het OCMW wordt terugbetaald door de POD MI.

  Ook meetinstrumenten voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes en personen jongeren dan 18 jaar worden door de POD MI aan het OCMW terugbetaald voor mensen zonder wettig verblijf. Zelfs als ze geen insuline spuiten.

  De patiënt die niet van dit aanbod kan genieten kan materiaal (bv. strips) aankopen aan een voordelig tarief via de diabetesvereniging als hij/zij hier lid van is. Dit lidmaatschap kost 25 euro maar is gratis indien de persoon over weinig financiële middelen beschikt.
  De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw voorziet verschillende depotpunten om het materiaal af te halen; bij de franstalige 'Association Belge du Diabète' wordt het materiaal verzonden per post (waarbij de persoon de verzendingskosten zelf betaalt). Voor andere medische zorgen kan de persoon beroep doen op de procedure Dringende Medische Hulp voor mensen zonder wettig verblijf.

  Diabetes kan in bepaalde omstandigheden een reden zijn om een machtiging tot verblijf of OCMW-steun te bekomen omwille van medische overmacht als de persoon niet kan reizen of als de vereiste behandeling niet beschikbaar of toegankelijk is in het herkomstland.

  -> Nuttige websites om informatie te verkrijgen of een behandeling beschikbaar of toegankelijk is in het herkomstland zijn, vind je hier.