• Home
  • Verblijf of terugkeer bij ziekte
  • Visum om medische redenen
  • Visum om medische redenen

    Medimmigrant vzw - Visum om medische redenen

    12.2018

    Personen die lijden aan een ernstige ziekte waarvoor in hun land van herkomst geen behandeling bestaat, kunnen een visum om medische redenen vragen aan een land waar ze deze zorgen wensen te verkrijgen.

    Hieronder vindt u de verschillende stappen die u moet volgen om een dergelijk visum aan te vragen.

     

    Waar de aanvraag indienen?

    De aanvraag moet ingediend worden in het land van herkomst bij de Belgische ambassade of het consulaat. Indien de Belgische Staat geen ambassade of consulaat heeft in het land van herkomst, kan de aanvraag ingediend worden bij een andere ambassade of consulaat die België vertegenwoordigt (meestal de Nederlandse ambassade). U kan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen om te weten te komen met welke diplomatieke dienst u contact moet opnemen.

     

    Documenten gevraagd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ)?

    Documenten verwacht door DVZ:

     

    De procedure

    De visumaanvraag moet ingediend worden 3 maanden voor het vertrek naar België.
    De betrokkene moet een aanvraagformulier invullen en de hierboven vermelde elementen toevoegen.
    De ambassade of het consulaat kan niet zelf beslissen over een aanvraag voor een medisch visum. De aanvraag moet ter goedkeuring of weigering aan DVZ worden overgemaakt.
    Aangezien de aanvraag overgemaakt wordt aan DVZ voor verder onderzoek, duurt het ongeveer 30 dagen om een beslissing te krijgen. Indien er bijkomende informatie of documenten vereist worden, kan deze termijn oplopen tot 60 dagen.

     

    Beslissingen van DVZ

    Wat gebeurt er indien DVZ een positieve beslissing neemt?

    In geval van een positieve beslissing krijgt de betrokkene een visum type C van bepaalde duur voor maximum 3 maanden.
    Dit visum maakt het mogelijk om legaal te verblijven op het grondgebied van de Schengenruimte. De persoon die het visum heeft verkregen, moet zelf - of met behulp van een persoon die zich garant heeft gesteld - in al zijn behoeften zoals huisvesting, maaltijden, medische kosten... voorzien.
    Wanneer het visum verstrijkt, moet de betrokkene het Belgisch grondgebied (of het grondgebied van de Schengenruimte) verlaten.

    Wat gebeurt er indien DVZ een negatieve beslissing neemt?

    Indien DVZ een negatieve beslissing neemt, bezorgt de ambassade of het consulaat aan de betrokkene een document met de redenen waarom het visum niet kan worden verleend.
    Van zodra de diplomatieke post dit formulier heeft bezorgd, heeft de betrokkene 30 dagen de tijd om in beroep te gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in België. Normaal gesproken wordt de procedure voor de indiening van een beroep op het formulier aangegeven. Opgelet, de procedure is zeer technisch en ingewikkeld om in te dienen vanuit het buitenland. We raden u aan om contact op te nemen met een advocaat in België. Bovendien kan het enkele maanden duren vooraleer het beroep behandeld wordt.
    Een nieuwe aanvraag kan te allen tijde worden ingediend bij de ambassade of het consulaat vanuit het land van herkomst.

     

    De verlenging van het verblijf

    Indien de medische behandeling nog niet beëindigd is op het tijdstip waarop het visum verloopt, kan een korte verlenging worden aangevraagd.
    >>> Voor meer informatie over de voorwaarden en procedures, zie ‘Verlenging van het kort verblijf' en uitstel van vertrek’.