Covid19 - vaccinatie van precaire verblijvers in Brussel (UPDATE 26.07.2021)

De vaccinatie tegen Covid-19 wordt ten laste genomen door de overheid en is dus gratis. Elke persoon die op het Belgisch grondgebied verblijft zal gevaccineerd kunnen worden.


Brussel vaccineert iedereen die 12 of ouder is. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar moeten samen met (één van) hun ouders of hun voogd naar het vaccinatiecentrum komen. Voor meer info zie > https://coronavirus.brussels/

Je kan een afspraak maken in een vaccinatiecentrum door een online formulier in te vullen op de website https://bruvax.brussels.doctena.be/nl of door te bellen naar 02/214 19 19. Dit is mogelijk voor mensen die over een rijksregisternummer of een bisnummer (zie verder) beschikken.

Het is ook mogelijk om zonder afspraak naar het vaccinatiecentrum te gaan en er kan er ook ter plaatse een bisnummer aangemaakt worden voor mensen zonder rijksregisternummer (behalve in vaccinatiecentrum Neder-over-Heembeek). Klik hier voor meer informatie over de openingsuren en het type vaccin per vaccinatiecentrum.

Het vaccinatiecentrum Pacheco (dichtbij kliniek Sint. Jan, Pachecolaan 42, 1000 Brussel) werd aangeduid als referentiecentrum voor mensen in precaire verblijfssituatie of zonder vast verblijfsadres met of zonder bisnummer. Het centrum is dagelijks geopend van 10u tot 15u. Het is niet nodig om op voorhand een afspraak te maken. Het centrum zal 7 dagen op 7 open zijn tot 30 juli, maar vanaf augustus is het gesloten in het weekend.

Om meer mensen te bereiken kunnen vanaf 19/07 in Brussel ook huisartsen hun patiënten vaccineren. Ze kunnen hun bestellingen plaatsen via een speciale ruimte op de Bru-vax website.

Wat is een bisnummer? Het bisnummer is een identificatienummer voor de sociale zekerheid (INSZ-nummer) voor mensen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister. Het bestaat uit 11 cijfers. De eerste 6 cijfers verwijzen naar de geboortedatum, maar voor de geboortemaand wordt er telkens 20 of 40 bijgeteld. Bijvoorbeeld: een persoon geboren op 7 maart 1999 heeft als bisnummer 99 23 (of 43) 07 xxx xx. ! Het is niet nodig om een verblijfsadres op te geven voor de aanmaak van een bisnummer.

Goed om te weten: iedere persoon die over een medische kaart van het OCMW beschikt, heeft een bisnummer. De mensen die geen bisnummer hebben, kunnen in het vaccinatiecentrum een bisnummer laten aanmaken of aan hun huisarts vragen om een bisnummer aan te maken. Een bisnummer aanmaken is mogelijk zonder een verblijfsadres op te geven. Artsen die vragen hebben over de aanmaak van een bisnummer kunnen hierover meer hierover vinden op de website van het Ehealth platform.

Naast de vaccinatiecentra wordt er ook gevaccineerd op de volgende locaties:

  • Via mobiele teams (MOBIVAX) van organisaties die al actief zijn in het werkveld (AZG, Dokters van de wereld, het Rode Kruis en Samusocial). Organisaties die de Mobivax bus willen reserveren om te vaccineren op een locatie waar mensen samenkomen, kunnen de vraag stellen aan AZG via: msfocb-brussels-VacciTL@brussels.msf.org
  • Het ziekenhuis UMC Sint-Pieters organiseert ook vaccinaties voor personen met of zonder bisnummer. Het vaccinatiecentrum bevindt zich in de containers naast het UMC Sint-Pieters (ingang in de Fazantenstraat, 1000 Brussel). De openingsuren zijn als volgt:
    • zonder afspraak: maandag > 9u-12u
    • op afspraak (bel 02/ 535.46.00): dinsdag, donderdag en vrijdag > 9u-13u
  • Iedere donderdag is het ook mogelijk om een vaccinatie te krijgen bij de Humanitaire Hub, Havenlaan 100, 1000 Brussel

26 juli 2021


Documenten & formulieren
Publicaties
Wetgeving en rechtspraak