Covid19 - vaccinatie van precaire verblijvers in Brussel (UPDATE 22.06.2021)

De vaccinatie tegen Covid-19 wordt ten laste genomen door de overheid en is dus gratis. Elke persoon die op het Belgisch grondgebied verblijft zal gevaccineerd kunnen worden.


Op 22.06.2021 komen mensen ouder dan 18 jaar die in Brussel wonen in aanmerking voor de vaccinatie. Vanaf 16 jaar kunnen personen die in Brussel wonen zich inschrijven voor de wachtlijst. Voor meer info zie > https://coronavirus.brussels/ of https://coronavirus.brussels/nl/vac...

Voor een afspraak in een vaccinatiecentrum moet je een online formulier invullen op de website https://bruvax.brussels.doctena.be/nl of bellen naar 02/214 19 19.

Alleen de mensen die over een rijksregisternummer of een bisnummer beschikken, kunnen een afspraak maken in een vaccinatiecentrum.

Het bisnummer is een identificatienummer voor de sociale zekerheid (INSZ-nummer) voor mensen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister. Het bestaat uit 11 cijfers. De eerste 6 cijfers verwijzen naar de geboortedatum, maar voor de geboortemaand wordt er telkens 20 of 40 bijgeteld. Bijvoorbeeld: een persoon geboren op 7 maart 1999 heeft als bisnummer 99 23 (of 43) 07 xxx xx.

Goed om te weten: iedere persoon die over een medische kaart van het OCMW beschikt, heeft een bisnummer. De mensen die geen bisnummer hebben, kunnen aan hun huisarts vragen om een bisnummer aan te maken; dat is ook mogelijk zonder een verblijfsadres op te geven. Artsen die vragen hebben over de aanmaak van een bisnummer kunnen meer informatie hierover vinden op de website van het Ehealth platform.

Voor de mensen die geen rijksregisternummer of bisnummer hebben:

  • De vaccinatie is ook mogelijk via mobiele teams (MOBIVAX) van organisaties die al actief zijn in het werkveld (Artsen zonder grenzen, Dokters van de wereld, het Rode Kruis en Samusocial), maar is planning is momenteel niet gekend.
  • Het ziekenhuis CHU Sint-Pieters organiseert ook vaccinaties voor personen met of zonder bis nummer. Er dient bij voorkeur een afspraak gemaakt te worden via 02/535 46 00. Het vaccinatiecentrum bevindt zich in de containers naast het CHU Sint-Pieters (ingang in de Fazantenstraat, 1000 Brussel).
  • Vaccinatie met of zonder bisnummer is ook mogelijk zonder afspraak in het Slachthuis van Anderlecht (Ropsy Chaudronstraat 24) tot midden juli 2021. De vaccinaties vinden plaats van vrijdag tot zondag, telkens van 9u tot 14u.

22 juni 2021


Documenten & formulieren
Publicaties
Wetgeving en rechtspraak