Specifieke situaties


Zwangere vrouw in precaire verblijfssituatie
Zwangere vrouw in precaire verblijfssituatie

Zwangere vrouwen zonder wettig verblijf of in een precaire verblijfssituatie hebben vaak nood aan informatie over gezondheidszorg in België. Ze zijn eveneens bezorgd over hun verblijfsrecht en hiervan afgeleide rechten.

Lire plus

Transplantaties
Transplantaties

De toegang tot de transplantatie van een orgaan dat bij een overleden persoon wordt weggenomen wordt in België aan specifieke criteria onderworpen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet er bovenop medische criteria waarover de arts oordeelt, ook aan andere criteria voldaan worden.

Lire plus

Diabetes
Diabetes

Diabetes is een chronische aandoening die levenslange aandacht vraagt. Afhankelijk van het type diabetes heeft de patiënt andere opvolging nodig. Tussenkomsten in de kosten van de behandelingen zijn mogelijk.

Lire plus

Toegang tot gezondheidszorg in gesloten centra
Toegang tot gezondheidszorg in gesloten centra

Medimmigrant voegde een nieuwe pagina over de toegang tot gezondheidszorg toe voorm mensen in gesloten centra (zie rubriek ’specifieke situaties’). Op deze pagina vindt u informatie over de werking van de medische dienst, de zorgen die er toegekend worden, de toegang tot een externe arts, de mogelijkheden om een klacht in te dienen, ...

Lire plus

Wilsonbekwaamheid
Wilsonbekwaamheid

Deze tekst gaat over persoon die niet meer wilsbekwaam zijn (wilsonbekwaamheid) om bepaalde beslissingen te nemen. Onderstaande uitleg geeft een overzicht over de te volgen procedures wanneer medische, sociaalrechtelijke en verblijfsrechtelijke beslissingen dienen genomen te worden voor een wilsonbekwaam persoon. Deze uitleg focust specifiek op de wilsonbekwaamheid van mensen zonder wettig verblijfstatuut of met een precair verblijfsstatuut. Eerst zal de procedure voor de aanstelling van een bewindvoerder worden uitgelegd. Daarna wordt er per thema besproken wie er beslissingen kan nemen voor een wilsonbekwaam persoon in de medische en sociale context en op vlak van verblijfs- en gerechtelijk recht.

Lire plus

Covid-19 vaccinatie
Covid-19 vaccinatie

Update (20/09/2022)
Sinds 12 september kunnen alle 50-plussers zich laten vaccineren. Vanaf 1 oktober kunnen ook alle 18-jarigen die dat willen een boosterdosis krijgen.
Vaccinatie is niet verplicht, maar wordt aanbevolen voor kwetsbare personen.

Lire plus