Covid-19 vaccinatie

De meeste initiatieven in Brussel ter bestrijding van de COVID-epidemie zijn stopgezet.
Toch vindt u in onderstaande tekst wat meer informatie over de mogelijkheden van vaccinatie voor mensen in een precaire situatie in Brussel.Waar kan men zich laten vaccineren in Brussel ?

U kan zich laten vaccineren in een vaccinatiecentrum, bij de huisarts, in een wijkgezondheidscentra of bij de apotheker (zie verder).

(!) Om het vaccin te kunnen registreren, moet de persoon een rijksregister hebben of een bisnummer (zie meer informatie over het bisnummer verder op deze pagina). Als de persoon geen bisnummer heeft, kan het vaccinatiecentrum of de arts in principe een bisnummer aanmaken.

Op de site coronavirus.brussels kan u de dichtstbijzijnde vaccinatieplaatsen vinden. De volgende plaatsen zijn mogelijk :

Vaccinatiecentra

Vaccinatiecentrum Pacheco

Sinds 1 januari 2023 is enkel het vaccinatiecentra Vaccinatiecentrum Pacheco Pachecolaan 34 1000 Bussel (dichtbij kliniek Sint Jan). Op 16 februari 2023 had het centrum de volgende openingstijden : woensdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur (laatste vaccinatie om 17.10 uur).

Vaccinatie in apothekers

Vaccinatie is enkel mogelijk voor mensen die over een rijksregisternummer of een bisnummer beschikken. Je kan een afspraak nemen met een apotheker via website ’Doctena’.

Vaccinatie in ‘travel clinic’ van het UMC Sint-Pieters

Vaccinatie is er toegankelijk voor mensen zonder rijksregisternummer of zonder bisnummer. Je kan een afspraak maken via 02/506.75.66.

Vaccinatie via de huisarts of een thuiszorgdienst

Vaccinatie via de huisarts is ook mogelijk. De huisarts kan u thuis vaccineren of de huisarts kan deze taak doorgeven aan een thuiszorgdienst. Informeer u bij uw huisarts.


Wat is een bisnummer ?

Het bisnummer is een identificatienummer voor de sociale zekerheid (INSZ-nummer) voor mensen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister. Het bestaat uit 11 cijfers. De eerste 6 cijfers verwijzen naar de geboortedatum, maar voor de geboortemaand wordt er telkens 20 of 40 bijgeteld. Bijvoorbeeld : een persoon geboren op 7 maart 1999 heeft als bisnummer 99 23 (of 43) 07 xxx xx. (!) Het is niet nodig om een verblijfsadres op te geven voor de aanmaak van een bisnummer.
Om een bestaand bisnummer op te zoeken, kan je bellen naar +32 2 212 02 55.

Goed om te weten : Iedere persoon die over een medische kaart van het OCMW beschikt, heeft al een bisnummer. Wie geen bisnummer heeft, kan in het vaccinatiecentrum een bisnummer laten aanmaken of aan hun huisarts vragen om een bisnummer aan te maken. Een bisnummer aanmaken, is mogelijk zonder een verblijfsadres op te geven. Artsen die vragen hebben over de aanmaak van een bisnummer kunnen hierover meer informatie vinden op de website van het Ehealth platform.

20 septembre 2022


Documents & formulaires
Publications
Législation et jurisprudence