INHOUD
Fedasil - Psychologische raadplegingen voor verzoekers internationale bescherming
Covid-19 - Vaccinatie precaire verblijvers
OCMW - Update van het document ‘Medische bewijsstukken’
Visum - ‘Essentiële reizen’ omwille van medische redenen
OCMW - Maatschappelijke dienstverlening in het kader van onmogelijke terugkeer
Vorming - Toegang tot de gezondheidszorg voor mensen met een precair verblijfsstatuut, 01.06.2021 (FR) en 08.06.2021 (NL)
Varia - Publicaties, rechtspraak...
Psychologische raadplegingen voor verzoekers internationale bescherming
Een nieuwe instructie van Fedasil over de terugbetaling van psychologische consulten voor verzoekers internationale bescherming die in opvangcentra verblijven, werd door de geestelijke gezondheidszorg sector en mensenrechten organisaties op kritiek onthaald. Als gevolg werd er een beroep tot vernietiging van de instructie ingesteld bij de Raad van State.
> Voor meer informatie, lees de reactie van SSM Ulysse en van LBSM (Ligue Bruxelloise pour la Santé Mentale) op de website van CBCS.
Deze instructie, die van kracht was sinds 01.11.2020 werd echter onlangs ingetrokken door Fedasil. Binnenkort zal er een nieuwe versie van deze instructie worden bekend gemaakt waarin bepaalde punten verduidelijkt zullen worden die voorheen te veel voor interpretatie vatbaar waren.
Wat met de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg voor ‘no-shows’ (= verzoekers internationale bescherming die niet in een opvangstructuur verblijven)?
Het vademecum van 2016 zou volgens Fedasil op hun van toepassing blijven. Psychologische raadplegingen voor verzoekers internationale bescherming met een code 207 ‘no show’ zijn mogelijk, op voorwaarde dat een arts de noodzakelijkheid ervan attesteert en de procedure voor de tenlasteneming van de medische kosten via de Cel Medische Kosten wordt gevolgd.
> Meer info over deze procedure van de tenlasteneming van medische kosten is te vinden op onze webpagina over Fedasil.
Covid-19 - Vaccinatie precaire verblijvers
Hoe? Op dit moment is nog niet duidelijk op welke manier deze mensen bereikt zullen worden. Er wordt gedacht over verschillende mogelijkheden: via de procedure DMH, het voorzien van een stock in de reguliere vaccinatiecentra, oproeping via artsen en via mobiele teams die naar plaatsen gaan waar de mensen aanwezig zijn.
Verwerking van hun gegevens? Er wordt momenteel door de overheid gewerkt aan een Samenwerkingsakkoord over de gegevensverwerking met betrekking tot de vaccinaties; dit ter vervanging van het huidige Protocolakkoord. We hopen hierin duidelijkheid te vinden over het feit dat de gegevens niet zullen gebruikt worden voor andere doeleinden dan de vaccinatie.
Info in verschillende talen? Vzw Foyer maakte vaccinatiepromotiefilmpjes in 18 verschillende talen. Organisaties kunnen ook cliënten/patiënten die met vragen blijven zitten omwille van de taalbarrière naar vzw Foyer doorverwijzen. Contacteer hiervoor jie.zhang@foyer.be.
Vaccinatie mensen in precair verblijf in andere landen? Vzw Picum (the Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants) heeft een overzicht (ENG) gepubliceerd van het vaccinatiebeleid in verschillende Europese lidstaten ten aanzien van mensen zonder wettige verblijfsstatus. De organisatie benadrukt dat zowel het politieke beleid als de praktische uitwerking van een vaccinatiestrategie niet tot uitsluiting van de doelgroep mag leiden.
OCMW - update van het document ‘Medische bewijsstukken’
De POD Maatschappelijke Integratie heeft een nieuwe versie van het document ‘Medische bewijsstukken’ gepubliceerd. Dit document, bestemd voor het OCMW, geeft de belangrijke elementen weer waarbij het OCMW dient rekening mee dient te houden met het oog op de terugbetaling van de medische kosten van hun gebruikers door de federale overheid.
De volgende elementen werden, onder andere, gewijzigd:
- In verband met COVID-19:
- (p14) Er is geen attest DMH vereist voor de periode tussen 14.03.2020 en 31.05.2020 en opnieuw geen attest vereist vanaf 02.11.2020. Het einde van deze versoepelingsperiode zal afhangen van de beslissing van het Overlegcomité.
- (p27) Sinds 14.03.2020 kan er in het kader van ‘Mediprima’ een beslissing voor één jaar genomen worden (in plaats van 3 maanden).
- (p41) Informatie over de terugbetaling van zuurstoftherapie
- (p52) Het Verenigd Koninkrijk staat sinds 01.01.2021 op de lijst van niet-EU landen zonder visumplicht
Visum - ‘Essentiële reizen’ omwille van medische redenen
De Federale Ombudsman ontving een vraag over de weigering van de toekenning van een visum C om medische redenen ten tijde van covid-19. Het ging om een Kameroense vrouw die een visum om medische redenen had aangevraagd om in België een levensnoodzakelijke hersenoperatie te ondergaan. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) weigerde echter de afgifte van het visum omdat reizen naar België op dat moment niet toegelaten was omwille van covid-19.
De Federale Ombudsman werd gevraagd om hierover tussen te komen en stelde dat de Belgische overheid uitzonderingen heeft voorzien op het reisverbod, bijvoorbeeld omwille van humanitaire redenen. Deze uitzonderingen, de zogenaamde ‘essentiële reizen’, worden opgesomd in de bijlage II van het Ministerieel Besluit van 28.10.2021. De DVZ heeft dit overzicht ook gepubliceerd op hun website waar ze meer uitleg geven over de reisbeperkingen voor internationale reizen ten tijde van covid-19.
Een levensnoodzakelijke en dringende medische behandeling moet volgens de Federale Ombudsman gezien worden als een ‘essentiële reis’ die valt onder de uitzonderingen op de algemene reisbeperking. De DVZ heeft het visum uiteindelijk toegekend.
We raden de persoon die omwille van (dringende) medische redenen naar België wenst te reizen en eventueel problemen ondervindt met zowel het indienen van de visumaanvraag bij de Belgische ambassade als de behandeling van de aanvraag aan om rechtstreeks contact op te nemen met de DVZ en indien nodig met de Federale Ombudsman.
> Lees het bericht op de website van de Federale Ombudsman
Maatschappelijke dienstverlening in het kader van onmogelijke terugkeer
De POD Maatschappelijke Integratie (POD MI) bevestigt in een lijst met covid-19 instructies dat maatschappelijke dienstverlening mogelijk is voor vreemdelingen aan wie een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) werd betekend, op voorwaarde dat de Dienst Vreemdelingenzaken de termijn van het BGV heeft verlengd op basis van een overmachtssituatie. Indien er aan de andere voorwaarden om het recht op maatschappelijke hulp te openen is voldaan, kan er maatschappelijke hulp worden toegekend voor de periode van de verlenging van het BGV.
In tegenstelling tot eerdere communicatie waaruit bleek dat dit enkel mogelijk was voor medische overmacht, verwijst de POD MI in deze recente covid-19 instructie naar situaties van ‘overmacht’ in het algemeen.
Vorming - Toegang tot de gezondheidszorg voor mensen met een precair verblijfsstatuut: 01.06.2021 (FR) en 08.06.2021 (NL)
We kondigen met plezier de halfdaagse vorming aan rond toegang tot de gezondheidszorg voor mensen met een precair verblijfsstatuut.
De vorming zal plaatsvinden op dinsdag 1 juni (in het Frans) en op dinsdag 8 juni (in het Nederlands).
> Meer informatie kan u vinden op onze webpagina
Varia - Interessante publicaties/rechtspraak
- Doctoraat Dirk Lafaut over MZWV en toegang tot zorg : Op 8 januari 2021 heeft Dirk Lafaut zijn doctoraat getiteld ‘The ethics of bordering healthcare. A Study on healthcare access of undocumented migrants in Brussels’ met succes verdedigd. Als arts en moraalwetenschapper heeft Dirk Lafaut de toegang tot gezondheidszorg voor mensen zonder wettig verblijfsstatuut vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Zo stelde hij onder andere in een artikel over de doodsoorzaak van mzwv vast dat mannen zonder wettig verblijfsrecht een groter risico lopen om te overlijden aan hart-en vaatziekten dan mannen met een wettig verblijf. Voor een overzicht van het onderzoek en om andere artikels van het doctoraat te raadplegen, kan u via researchgate contact opnemen met de auteur.
- Onderzoeksrapport Ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg in België : Het RIZIV vroeg aan het European Social Observatory (OSE) om een onderzoeksrapport te maken over de ongelijkheden tussen sociaaleconomische groepen in de toegang tot onze gezondheidszorg. Men pleit o.m. voor een verbetering van de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg.
- Contactlijst (meertalige) psychologen in Brussel : BRUSANO (Bicommunautaire dienst voor coördinatie en ondersteuning van professionelen in de eerstelijnszorg) publiceerde op hun website een lijst van eerstelijnspsychologen in Brussel met vermelding van de talen die ze spreken.