Update fiches ‘Verblijfsdocumenten en tenlastename van de medische kosten’
Medimmigrant actualiseerde de fiches over de verblijfsdocumenten en de tenastenming van de medische kosten. We ontwierpen per verblijfsdocument een fiche die uitleg geeft over het type verblijfsdocument en de daaraan gelinkte toegang tot de gezondheidszorg. De fiches geven informatie over de instanties die kunnen tussenkomen voor de medische kosten en onder welke voorwaarden. U vindt er ook informatie over de mogelijke tussenkomst van de verzekering in het land van herkomst, de ziekteverzekering in België, de reisverzekering, Fedasil en het OCMW.
De fiches kunnen geconsulteerd en geprint worden via onze website onder de rubriek ‘Publicaties’.
> Klik hier om het geheel van de fiches te openen (pdf).
Goed om te weten: Het K.B. van 12.06.2020 heeft belangrijke wijzigingen van het K.B. van 08.10.1981 doorgevoerd. Het K.B. van 12.06.2020 voorziet een aantal aanpassingen voor de elektronische verblijftitels, zowel op vlak van lay-out, benaming als de geldigheidsduur. De Minister voor Asiel en Migratie moet echter de datum van de inwerkingtreding van de aanpassingen nog nader bepalen. Van zodra deze aanpassingen worden uitgevoerd, zullen de fiches opnieuw worden aangepast.
Nieuwe vertalingen in DARI en FARSI van de info over het OCMW en DMH
Op de website van Medimmigrant kan u (onder de rubriek ‘Publicaties’) verscheidene infofiches vinden in verschillende talen voor mensen zonder wettig verblijf of in een precaire verblijfssituatie.
Er werden recent informatieve fiches in DARI en FARSI toegevoegd over de hulp van het OCMW (Hoe moet u een aanvraag Dringende Medische Hulp indienen?) en over de Dringende Medische Hulp (DMH. Het recht op gezondheidszorg voor mensen zonder wettig verblijf).
> Meertalige fiches
Aarzel niet om contact met ons te nemen indien u andere vertalingen wenst.
Weigering van medische begeleiding door Fedasil. Klacht of beroep indienen?
Als een verzoeker om internationale bescherming niet tevreden is over de medische begeleiding van Fedasil kan hij/zij niet enkel een klacht indienen bij de regio verantwoordelijke voor opvang (Noord/Zuid), maar kan er ook een beroep ingediend worden.
Artikel 25 van de Opvangwet voorziet de mogelijkheid om een intern beroep bij Fedasil in te dienen tegen elke beslissing die betrekking heeft op de medische begeleiding. Er kan echter ook rechtstreeks een beroep worden ingediend bij de bevoegde arbeidsrechtbank binnen de 3 maanden na de kennisgeving van de omstreden beslissing. Art. 25 van de Opvangwet spreekt van een facultatief intern beroep. Met andere woorden, in bepaalde gevallen kan het minder aangewezen zijn om een intern beroep in te dienen en dient er rechtstreeks een beroep ingediend te worden bij de arbeidsrechtbank (zie bijvoorbeeld beschikking van de arbeidsrechtbank van Brussel in kort geding, 29.05.2019).
> Medimmigrant onderzocht de precieze samenloop van deze procedures en plaatste deze informatie op de pagina over medische begeleiding door Fedasil.
Geen opvang en medische begeleiding voor verzoeker IB vanaf online aanmelding
Sinds het begin van de lockdown (maart 2020) kunnen verzoekers om internationale bescherming niet meer ter plaatse hun verzoek indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken, maar moeten ze eerst online een afspraak aanvragen door het invullen van een aanmeldformulier op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken. Vervolgens ontvangen ze per mail een afspraak om zich aan te melden in het aanmeldcentrum (Klein Kasteeltje).
Tussen het invullen van het aanmeldformulier en de uiteindelijke afspraak heeft de verzoeker volgens Fedasil nog geen recht op opvang noch op een tussenkomst voor medische zorgen, wat voor zorgwekkende situaties zorgt. We raden deze mensen aan bij de Cel medische kosten een requisitorium aan vragen en bij weigering beroep in te dienen bij de arbeidsrechtbank.
Fedasil is al verscheidene malen veroordeeld in kort geding door de arbeidsrechtbank, maar tot op heden heeft Fedasil haar beleid nog niet aangepast. Daarom hebben verschillende NGO’s midden september een rechtszaak in kort geding aangespannen tegen Fedasil om deze wanpraktijk aan te klagen.
Deze mensen kunnen ook een aanvraag Dringende Medische Hulp voor mensen zonder wettig verblijf indienen bij het OCMW van hun verblijfplaats doch deze procedure is niet bedoeld en niet geschikt voor verzoekers internationale bescherming.
> Lees hier het persbericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Ciré, ADDE ea.
> Lees hier de tekst op de website van Medimmigrant over de beroeps- en klachtenprocedure bij Fedasil.
Interessante publicaties
‘Verblijfsregularisaties’ - jaarlijks rapport 2020 van Myria
Myria (Federaal Migratiecentrum) heeft haar jaarlijks rapport over de procedures machtiging tot verblijf om humanitaire (art.9bis) en medische redenen (art.9ter) gepubliceerd. Uit de cijfers die betrekking hebben op de procedure 9ter blijkt dat er voor 2019 in 11% van de behandelde dossier een machtiging tot verblijf toegekend. In absolute cijfers gaat het om 192 positieve beslissingen en 289 personen die in 2019 een A-kaart ontvingen.
> Download hier het rapport van Myria
Gids over de begeleiding van het OCMW en gids over de beroepsprocedure tegen beslissingen van het OCMW
Deze documenten zijn bestemd voor hulpverleners die mensen willen informeren over OCMW procedures en hun hierbij wensen te ondersteunen. Deze twee handleidingen (in het Frans) zijn geschreven door verschillende verenigingen en bieden veel hulpmiddelen, advies en informatie.
>Download hier beide gidsen op de website van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten of onderaan onze pagina over het OCMW.
ETHEALTH rapport 2020: aanbevelingen voor migranten en etnische minderheden
De Cel Interculturele Bemiddeling en Beleidsondersteuning van de FOD Volksgezondheid bracht in mei 2020 hun ETHEALTH rapport 2020 uit met 8 prioritaire aanbevelingen betreffende een betere toegang tot gezondheidszorg voor migranten en etnische minderheden.
Zo pleiten ze ervoor om de procedures in verband met de Dringende Medische Hulp (DMH) voor personen zonder wettige verblijfsvergunning te vereenvoudigen en te standaardiseren door bijvoorbeeld het recht op DMH te openen voor het hele gezin i.p.v. op individueel niveau. Ze stellen ook voor om verzoekers internationale bescherming en personen zonder wettige verblijfstitel op te nemen in het stelsel van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering.
> Lees hier de aanbevelingen
> Lees hier het volledige rapport
Masterproef ‘Geïnterneerde personen zonder recht op verblijf in België’
De studente Rechten Eva Priem analyseert in haar masterproef de externe rechtspositie van geïnterneerde personen zonder recht op verblijf in België vanuit een kritisch mensenrechtelijk perspectief. De masterproef brengt een aantal knelpunten in kaart die aantonen dat de socio-juridische situatie van deze geïnterneerden zeer precair is en niet in lijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.