INHOUD
Covid-19 - Vaccinatie en COVID-certificaat
DMH - Maatregelen van de POD MI i.k.v. COVID
DMH - 6de staatshervorming - omzendbrief POD MI terugbetaling medische kosten
Rechtspraak
Publicaties
Covid 19 - Vaccinatie en COVID-certificaat
Mensen in een precaire verblijfssituatie kunnen zich nog steeds laten vaccineren in Brussel.
De vaccinatiecentra zijn nog steeds toegankelijk op afspraak via 02/214.19.19 en ook andere initiatieven werden opgestart: in het St. Pieters ziekenhuis, medische centrum Athéna, Pacheco vaccinatiecentrum nabij Kliniek Sint. Jan, bij de Humanitaire Hub, ….
> Openingsuren, adressen en toegangsvoorwaarden vindt u op de Covid-19 pagina van onze website.
Het COVID-certificaat kan bekomen worden op verschillende manieren. Mensen die gevaccineerd werden op basis van een bisnummer (personen zonder rijksregisternummer in België) kunnen het certificaat op verschillende manieren verkrijgen:
- Ofwel via de post door het telefonisch aan te vragen bij het Brussels callcenter op 02/214.19.19;
- Ofwel door het persoonlijk af te halen bij de kiosk in het vaccinatiecentrum Pacheco die speciaal voor de afgifte van de certificaten gecreëerd werd -> dichtbij Kliniek Sint-Jan, Pachecolaan 42, 1000 Brussel, open van 9u30 tot 17u.
(!) Wat de identificatie betreft is in principe een paspoort of een identiteitskaart noodzakelijk, maar de identiteit zou ook door middel van andere documenten kunnen bewezen worden.
> Meer details op de Covid-19 pagina van onze website.
COVID 19- Dringende medische hulp -maatregelen van de POD MI
- Attesten Dringende Medische Hulp (DMH):
Om de zorgverstrekkers niet te belasten werd de verplichting om een attest DMH voor te schrijven vanaf 14 maart 2020 tijdelijk opgeheven. Vanaf 1 juli 2021 zijn de attesten DMH opnieuw verplicht voor nieuw opgestarte behandelingen. Voor een behandeling die werd opgestart tussen 14 maart 2020 en 30 juni 2021 wordt voortgezet na 1 juli 2021 is het attest DMH echter niet nodig. - Mediprima beslissingen:
Sinds 18 mei 2020 kunnen de OCMW’s de beslissingen inzake tenlasteneming van de medische zorgen invoeren in de toepassing Mediprima voor een periode van maximaal een jaar (in de plaats van 92 dagen zoals voordien). Deze mogelijkheid is nog steeds van toepassing. De OCMW’s moeten echter regelmatig controleren of hun beslissing nog steeds in overeenstemming is met het statuut van de persoon. - PCR test:
De terugbetaalbare test (volgens de Riziv-reglementering) kan door het OCMW ten laste genomen worden in het kader van de ‘gewone’ aanvraag medische hulp.
(!) Voor de mensen zonder wettig verblijf is een attest DMH niet noodzakelijk.
Een tenlasteneming van een niet-terugbetaalbare test zou in het kader van het COVID-fonds kunnen overwogen worden op basis van het sociaal onderzoek en van de individuele situatie van de persoon, meer bepaald in verband met de mogelijkheid om te reizen naar het buitenland (bv. om dringende familiale redenen, …).
> Meer informatie op de FAQ – Exit strategie pagina van de POD MI
DMH - 6de staatshervorming, omzendbrief POD MI terugbetaling medische kosten
In onze vorige nieuwsbrief van juni 2021 spraken we over de onzekerheid over de betaling van een aantal medische prestaties die door de 6de staatshervorming naar de deelstaten overgeheveld werden. In een omzendbrief van 28.06.2021 aan de OCMW’s stelt minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux dat de terugbetaling van deze prestaties voor niet-verzekerbare personen en personen zonder wettig verblijf die voldoen aan de voorwaarden voor medische maatschappelijke dienstverlening een federale bevoegdheid blijft.
Wat de concrete terugbetaling betreft, zal de POD MI wel de tarieven van de deelstaten volgen. De minister geeft het volgende voorbeeld :
Een persoon die gewoonlijk in Wallonië verblijft, maar tijdens een dagje in Oostende onwel wordt, wordt aldaar verzorgd door een Vlaamse geneesheer. Deze geneesheer zal zijn zorgen facturen volgens de Vlaamse tarifering. Vervolgens zal het bevoegde Waals OCMW de factuur ontvangen en betalen volgens de daarop vermelde Vlaamse tarifering. De POD MI zal dit tarief bijgevolg ook terugbetalen aan het OCMW.
De tarieven kunnen geraadpleegd worden op de respectievelijke websites van de deelstaten. Voor Brussel is dit de website van Iriscare.
> Lees meer in de omzendbrief van 28.06.2021 inzake de terugbetaling van medische kosten die ingevolge de zesde Staatshervorming zijn overgeheveld naar de deelstaten.
Rechtspraak
- Europees Hof van Justitie: ernstig zieke vreemdeling en beroep tegen terugkeerbesluit
Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft zich op 5 mei 2021 in een Belgische zaak uitgesproken over de sociale rechten en het verblijfsrecht van een ernstig zieke vreemdeling tijdens de beroepsprocedure tegen een terugkeerbesluit.
> Meer info - RvV: afgifte BGV na beslissing tot niet-ontvankelijkheid in het kader van art. 9ter
In dit arrest onderzocht de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen of DVZ bij de afgifte van een Bevel om het Grondgebied te Verlaten naar aanleiding van een negatieve beoordeling van de ontvankelijkheid van een 9ter aanvraag ook moest nagaan of er een mogelijke schending zou zijn van art. 3 EVRM (verbod op foltering en onmenselijk of vernederende behandeling).
> Meer info
Publicaties