INHOUD
Medimmigrant - Vacature
DVZ - Jaarrapport 2020 : medische en sociaalrechtelijke aspecten
Uitgebreid medisch attest - Actualisatie
Covid-19 - Vaccinatie van mensen in een kwetsbare situatie
Fedasil - Werking van de ’Dienst Procesbeheer’
Fedasil - Laattijdige betaling en weigering samenwerking vanwege apothekers
Visa C om medische redenen - Cijfers 2021
Rechtspraak
Publicaties
Vacature vervangingscontract sociaaljuridisch medewerker (m/v/x)
Medimmigrant zoekt een sociaaljuridisch medewerker (m/v/x) voor een voltijds (4/5 mogelijk) vervangingscontract van 6 maanden vanaf maart 2022 (eventueel verlengbaar).
> Meer info
Jaarrapport DVZ (2020): toelichting bij relevante medische en sociaalrechtelijke aspecten
De Dienst Vreemdelingenzaken publiceerde een uitgebreid activiteitenverslag over hun werking in 2020. Via de link hieronder belichten we een aantal interessante elementen met een medische en sociaalrechtelijke link.
> Lees meer over onze toelichting over het jaarrapport van DVZ (2020)
Actualisatie uitgebreid medisch attest
We actualiseerden recent het ’uitgebreid medisch attest’ dat kan gebruikt worden in het kader van verblijfsaanvragen of procedures voor het bekomen van OCMW-steun. Het attest werd ook toegevoegd op de verschillende relevante pagina’s op onze website.
> Klik hier om het uitgebreid medisch attest te downloaden
Covid-19 - Dienst van de GGC voor de vaccinatie van personen in een precaire situatie
De GGC is in januari gestart met een mobiel vaccinatieteam dat zich op vraag naar het werkveld kan begeven om mensen in een kwetsbare situatie te vaccineren. Ze kunnen bijvoorbeeld naar kraakpanden en opvangcentra voor daklozen gaan maar ook naar voedselverdeelplaatsen. Daarnaast biedt deze dienst ook logistieke steun (aan diensten die de vaccinatie zelf willen organiseren) of om het COVID Safe ticket te verkrijgen.
> Voor meer informatie: Clémence Lebrun - clebrun@ccc.brussels - 0491 89 10 33
> Voor meer informatie over de vaccinatiecampagne naar mensen zonder wettig verblijf of met een voorlopige verblijfssituatie verwijzen we u graag door naar de COVID pagina van onze website die regelmatig geactualiseerd wordt. U kan ons ook contacteren tijdens de telefonische permanentieuren of per mail.
Fedasil: Werking van de Dienst ’Procesbeheer’/ ’Cel medische kosten’
Op 9 december 2021 informeerde Fedasil dat er een behandelingstermijn is van 3-4 dagen is voor de aanvraag van een requisitorium. Personen die een aanvraag wensen in te dienen, moeten hierop dus anticiperen en de aanvraag, indien mogelijk, 4 dagen voor de medische afspraak indienen.
Houd er ook rekening mee dat Fedasil ten vroegste 7 dagen voor de datum van de medische zorgen een requisitorium opstuurt (zelfs al werd de aanvraag verschillende weken voor de zorgen ingediend).
- Indien de vraag dringend is (als de consultatie bijvoorbeeld voorzien is voor de dag nadien of de dag daarna) dan vraagt Fedasil om in het onderwerp van de mail ‘dringend + datum van de medische zorgen/consultatie’ te zetten of ‘dringend - medicatie’.
- In geval van hoogdringendheid (als het onmogelijk is om op voorhand een requisitorium te vragen) kan de factuur toch zonder requisitorium naar Fedasil verzonden worden, maar dan samen met een attest ‘spoedeisende zorgen’. Fedasil heeft geen modelattest voorzien, maar Medimmigrant stelt voor om dit attest spoedeisende zorgen te gebruiken.
> Meer informatie over de procedure om een requisitorium te bekomen op de pagina Fedasil van onze website.
Fedasil: Laattijdige betaling en weigering samenwerking vanwege apothekers
Sommige apothekers weigeren om medicatie af te leveren aan verzoekers internationale bescherming (asielzoekers) op basis van het requisitorium van Fedasil. De reden die de apothekers hiervoor aanhalen, is dat ze te lang moeten wachten op de betaling vanwege Fedasil. Fedasil engageert zich volgens het requisitorium om de apotheker te betalen binnen de 60 dagen, maar het gebeurt dat deze termijn inderdaad overschreden wordt.
We vragen aan apothekers die klachten hebben of problemen met de laattijdige betaling van de facturen om ons te contacteren, zodat we Fedasil hierover kunnen bevragen. Fedasil raadt mensen met vragen over een laattijdige betaling aan om contact op te nemen met hen via info@fedasil.be. Hun communicatiedienst zal de klachten opvolgen.
Over de wettigheid van de weigering van de apothekers vroegen we advies aan de Orde der Apothekers:
“(…)we kunnen stellen dat de apotheker niet mag weigeren de medicatie af te leveren op basis van economische motieven, maar dit is eventueel wel mogelijk indien het voorschieten van het bedrag de apotheek, in afwachting van de betaling door de bevoegde organisatie, in een zodanig moeilijke financiële situatie zou brengen. In dat geval wordt de apotheker toch geacht ervoor te zorgen dat de continuïteit van de zorgen voor de persoon gegarandeerd wordt door hem of haar door te verwijzen naar een collega voor de aflevering van de medicatie (...).
(vrij vertaald uit het Frans)
(mail van de Orde van Apothekers dd. 2.12.2021 aan Medimmigrant)
De patiënten die geen medicatie kunnen verkrijgen van de apotheker kunnen de apotheker om een verklaring vragen met de reden van weigering en de doorverwijzing naar een collega. In geval van problemen, als geen oplossing gevonden wordt en als de weigering niet correct lijkt, kan de persoon een klacht indienen bij de Orde der Apothekers.
Visum C om medische redenen: Cijfers 2021
De Dienst Vreemdelingenzaken deelde ons volgende cijfers mee over het visum C om medische redenen voor het jaar 2021:
- Aantal aanvragen: In 2021 werden er 1.537 aanvragen ingediend voor dit type visum C. De meeste aanvragen voor een medisch visum waren afkomstig uit de Democratische Republiek Congo (D.R.C.) (364), Algerije (327), Burundi (201), Rwanda (120) en Koeweit (79).
- Toekenningsgraad: Er werden in totaal 1.405 aanvragen behandeld in 2021 waarvan in 61,71% van de dossiers (867) een visum werd toegekend. De top 5 van nationaliteiten met een positieve aanvraag is de volgende: Algerije (281), D.R.C. (164), Rwanda (78), Burundi (66) en Koeweit (58).
- Weigeringsgraad: In 38,29% van de behandelde aanvragen voor 2021 werd het visum geweigerd. Er zijn geen cijfers beschikbaar over de motivatie van de weigeringen. De meest voorkomende nationaliteiten van geweigerde visum C aanvragen voor medische redenen zijn D.R.C. (156), Burundi (114), Rwanda (42), Algerije (38) en Kameroen (26).
Rechtspraak
- RvV: afgifte BGV na nietigverklaring visum C op basis van onvoldoende bestaansmiddelen omwille van Dringende Medische Hulp
In dit dossier heeft de DVZ voor de beslissing over het al dan niet afleveren van de verlenging van het visum de initiële voorwaarden voor het verstrekken van een visum opnieuw gecontroleerd en zodoende ook het al dan niet beschikken over voldoende bestaansmiddelen. De DVZ oordeelde dat deze door het genieten van de DMH niet meer vervuld waren en heeft een BGV afgeleverd.
Lees meer over dit arrest van de RvV op onze website.
Publicaties
- De digitale kloof: nefaste gevolgen binnen zorg en welzijn
In deze open brief klagen het Huis voor Gezondheid en BruZEL de digitale kloof aan die een discriminatie inhoudt en die de bestaande ongelijkheden niet alleen versterkt maar die ook leidt tot een minder kwalitatieve zorg en ondersteuning.
> Open brief lezen
> Voor meer informatie of het ondertekenen van deze open brief: info@huisvoorgezondheid.be - Doctoraatsthesis – Toegankelijkheid van het sociaalbijstandsrecht voor de kwetsbare burger (Universiteit Antwerpen)
In haar thesis analyseert Margot Leuvenhaege de rechtspraak van het gerechtelijke arrondissement Antwerpen om meer duidelijkheid te verkrijgen over een aantal belangrijke sociaalrechtelijke concepten in het OCMW-recht. Ze focust in haar werk onder meer op de motivering van de beslissing door het OCMW, het bewijs, het referentieadres en de Dringende Medische Hulp (DMH).
> Samenvatting lezen
> Thesis lezen - Doctoraatsthesis: ‘Toegang tot een verblijfsstatuut voor ernstig zieke vreemdelingen’ (Universiteit Parijs Nanterre)
Nicolas Knausser onderzocht in het kader van zijn doctoraat aan de Universiteit Parijs Nanterre de verblijfsrechtelijke omkadering van de ernstig zieke vreemdeling, zowel vanuit Europeesrechtelijk perspectief als in de Franse nationale juridische context.
> Thesis lezen - Myria: ‘Verblijfsregularisaties’ 2021
Myria publiceerde recent een katern over de verblijfsregularisaties om medische en humanitaire redenen. Dit rapport bevat zowel cijfers over het jaar 2020 als een analyse van verschillende ontwikkelingen met betrekking tot deze procedures.
> Katern verblijfsregularisaties lezen - Myria: Ongelijkheid van asielzoekers bij de toegang tot zorg en het recht op een daadwerkelijk rechtsmiddel
In de katern ’Internationale bescherming’ van november 2021 stelt Myria een mini-focus voor over de ongelijkheid van asielzoekers bij de toegang tot gezondheidszorg en psychologische begeleiding en het recht op een daadwerkelijk rechtsmiddel’.
> download hier (p.20) - Rapport van Dokters van de Wereld: Unheard, unseen, and untreated: health inequalities in europe today
Dokters van de Wereld publiceerde hun observatory rapport over de toegang tot zorg bij kwetsbare groepen in Europa. Dit rapport is de uitkomst van een bevraging van mensen die een beroep op de teams van Dokters van de Wereld in 6 Europese landen deden.
> Rapport lezen